“Husk, det vil gå over”

Det vi opplever i landet vårt i disse dager er en svært spesiell situasjon, og som kan skape bekymringer både for deg selv og for andre. Et viktig budskap i denne tiden er at det vil gå over. Det vil gå over!

Mange som er utsatte for seksuelle overgrep og deres pårørende opplever at hjelpeinstanser har reduserte tilbud. I tillegg er mange nødt til å være hjemme, kanskje alene uten mulighet til så mye kontakt med andre. Eller kanskje for mye kontakt med andre?

Hva kan være viktig å tenke på i disse tider? Hvordan kan du ivareta deg selv?
Vi vet ikke hva som er best for deg, vi har ikke fasiten, men vi har likevel lyst til å formidle noen tanker rundt dette. Se om det er noe du kan bruke og som du kan gjøre til ditt eget.

Når dagene går over i hverandre, slik de kan gjøre nå, så kan det nettopp være viktig å ha noen faste rutiner. Det kan bli noen holdepunkter i hverdagen. Det kan for eksempel være å forsøke å holde døgnrytmen ved stå opp til samme tid hver morgen, ta på deg klær som om du skal ut og treffe noen og lage deg mat som spises til faste tider. Er det noe annet du vanligvis gjør og som du kan og vil fortsette å gjøre? Å holde fast i noe, i en vanskelig tid, kan nettopp være en støtte og hjelp til å stå i dette.

Vi tenker også at dette er tiden til å være litt raus med seg selv. Vi tenker at du gjør så godt du kan i denne situasjonen vi er i nå, men vi er også her for deg, på telefon, om du trenger en vennlig stemme eller noen å snakke med. Det er alltid lov å be om hjelp eller ringe for ikke å være så alene. Kanskje har du noe som du liker å gjøre og som du kan fortsette med eller ta opp igjen? Kan det være å finne frem en bok, tegne, male, legge puslespill eller spille et spill via facetime sammen med noen eller på nettbrettet? På sosiale medier er det dannet mange ulike grupper som ønsker å gi folk der hjemme gode opplevelser i en tid hvor mange er alene. Det er alt fra konserter, til yogatimer over nett, omvisning på museer, tegnekurs, matlagingskurs etc. Som vi nevnte tidligere så er gode rutiner som gjennomføres hver dag et godt tips. Da blir det satt av tid til å gjøre gode ting for seg selv.

Det er jo også mulig å ta seg en tur ut, så lenge man holder fysisk avstand til andre. Hva med en tur ut for å se hvordan våren stadig kommer frem for hver dag? Lytt til fuglene og vannet som sildrer i bekken, se på alle fargene som viser at vi nærmer oss en varmere tid og kjenn etter hvordan temperaturen er ute. Hva med å gå ut og ta noen bilder?

Og blir det vanskelig, finn noe som kan minne deg på hvor du er, om det er å sette føttene i gulvet eller å klemme på en ball. Kanskje har du noe musikk som gir deg gode følelser, om det får dansefoten til å røre på seg eller om det gir ro i kroppen. Se deg gjerne rundt og minn deg selv på at dette går over.

Vi er her sammen med deg i denne tiden. Vi kan ikke møtes, men ring oss gjerne. Det trenger ikke å være «store» tingene for at du skal ringe, for av og til kan det være godt å bare høre en stemme som man kan snakke litt med. Vi er her sammen med deg og sender gode tanker!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart