Padlegruppe på Nøklevann – «Et ekstra pusterom»

Padlegruppe på Nøklevann – «Et ekstra pusterom»

I høst har vi igjen hatt et samarbeid med Nøklevann ro- og padleklubb, og instruktør Margoth Tove Kalstad. Vi har gjennomført flere samlinger, både på våren og høsten.

Padlegruppa har bestått av folk i alle aldre. Mestring og trygghet har vært hovedfokus i aktiviteten. Oppmøtet har vært variert, med en «fast kjerne» på mellom 8 – 14 deltagere.
Hele gruppa fikk grunnleggende opplæring i padling, valg av utstyr, behandling av utstyr og sikkerhet ved padling. Hver gang vi var på klubben fikk vi litt påfyll av informasjon knyttet til padleaktiviteter og tilbud om å prøve nytt utstyr. Målet var å bli trygg, velge riktig utstyr og oppleve padleglede. Etter hvert som deltakerne følte mestring i kajakken, benyttet flere seg av kajakktyper av vanskeligere nivå. Noen prøvde seg også på SUP – brett. Deltakerne har støttet hverandre, hjulpet og lært av hverandre. Det har vært en gruppe som har vært preget av samhold, likeverd, mestring og livsglede. Hver samling ble avsluttet med kaffe, vafler og en prat om dagen, en viktig sosial ramme som styrket fellesskapet og samholdet i gruppa.

Tilbakemeldingene på tilbudet har vært svært positive. Flere har gitt utrykk for at det ville vært for vanskelig å oppsøke et slikt tilbud på egenhånd. Gruppa har gitt trygghet, mulighet for å få prøve ut og utvikle nye ferdigheter. Flere har også gitt utrykk for at det har vært fint å møtes utenfor SMISO-lokalene, bli kjent med andre og få oppleve noe sammen uten å snakke om «problemer» hele tiden. Noen har sagt at det har vært godt å gjøre noe gøy sammen, og har kjent på mer mot til å ta tak i det som er vanskelig i livet etterpå.

Mange av deltagerne tok padleforbundets vått-kort, og gjennomførte blant annet en obligatorisk velt av kajakken. De fikk dermed mulighet til å bli ordinære medlemmer i Nøklevann Ro – og padleklubb. Enkelte har benyttet seg videre av tilbudene i padleklubben på egenhånd.

Tilbakemelding fra deltaker:

«Jeg er så glad for at jeg meldte meg på den gruppen. Det å få prøve noe nytt under trygge forhold, med mennesker som vet at man kan slite med noen senvirkning skader, gjorde det lettere å prøve kajakk som var noe helt nytt for meg. Opplevelsen av mestring var en god opplevelse. Da jeg kom ut på vannet, var det som at tiden stod stille litt. Alle bekymringstanker forsvant, jeg kunne være veldig her og nå. Registrere vakker natur, merke roen og puste litt lettere. Roen sank veldig inn i meg. Det å kunne dele gode opplevelser med noen var også fint, så følte jeg meg litt mer samhørighet med noen. At jeg også kunne leke og bare ha det gøy med andre de gangene jeg trengte det, var også en fantastisk opplevelse. Å padle kajakk med senteret gav meg mye, både mestring, ro og det å ha det gøy når jeg trengte det. At jeg kunne dele opplevelsene med andre, og ikke minst kosen med vafler og kaffe etter en tur på vannet som en fin avslutting for dagen. Det gjorde veldig godt for kropp og sinn med en dag fylt med bare gode opplevelser. Et ekstra puste rom. Jeg takker SMISO Oslo og kajakk gruppen for at jeg har fått denne opplevelsen.»

 

Vi vet at mange av menneskene vi møter på senteret kan streve med sosial angst og ensomhet i hverdagen. Padlegruppen er en viktig arena for å delta i en aktivitet i felleskap med andre, som for mange hadde vært for vanskelig å oppsøke på egenhånd. Noen ganger kan det også være vanskelig å finne ord for snakke om hvordan man har det. Da kan det være lettere å uttrykke seg gjennom fysisk aktivitet. Mange opplever at det også er lettere å kjenne, føle og snakke om vanskelige opplevelser når man er i fysisk aktivitet, opptatt av noe «annet» og gjør noe sammen med andre.

 

Vi tror padling er en god aktivitet fordi det kan bidra til å gi ro i kropp og sinn. Å få erfare at nåtiden er trygg, oppleve mestring av kajakken i trygge omgivelser, være del av et sosialt fellesskap, hjelpe seg selv – og hjelpe andre, vil være gode bidrag til å øke evnen til å være tilstede i eget liv, i tråd med SMISO Oslo sin selvhjelpsideologi. Padletilbudet ser vi som et viktige bidrag til hver enkelt brukers bearbeidingsprosess og ikke minst livskvalitet.

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart